{ "title": "Ayak Bileği Bağ Kopması", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-bag-kopmasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:16:43", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Ayak Bileği Bağ Kopması; Ayaklar yürüme, koşma, atlama ve dengeyi sağlayan çok fazla bağ bulundurmasına rağmen, günlük hayatta sık sık denge kaybı yaşayabilir. Bunun neticesinde, en basitiyle burkulmalar meydana gelebilir. Burkulmalar yalnızca spor veya mesleki sebeplerden değil, normal kişilerin başına da gelebilecek bir durumdur. En çok görülen yaralanma, dış yan bağ yırtılmaları ve kopmasıdır.

Bağ kopması ile ayak bileğinde; hızlı bir şekilde ağrı ve şişlik ortaya çıkar. Bu esnada damar yırtılması varsa, şişlik inanılmaz biçimde yayılır ve dokunmaya dahi şiddetli tepki gösterir. Kızarıklık, zaman geçtikçe morarmaya dönüşür. Ayak bileği yaralanmalarında ayrıntılı olarak, sorgu ve muayene sonucu düz röntgen filmi, kemiklerde oluşan çatlak ve kırıkları kolaylıkla gösterecektir. Yumuşak dokuya ait şüpheler varsa, MR gerekebilir.

Ayak Bileği Bağ Travmalarında Tedavi Nasıl Yapılır?

Ayak bağı kopma ve travmalarında genel olarak akut devrede, ayağın bir süre kesinlikle istirahat ettirilmesi, ayak çevresine 2-3 gün süreyle buz uygulanması gerekir. Sorun giderek artış gösteriyorsa, doktora başvurulmalıdır. Bu esnada ağrı kesici ve ödem oluşmasını önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.

Hafif burkulmalar dışında, genel olarak ayak bileğini hareketsiz bırakan, ortalama 10 gün ile 3 hafta arasında süren, bir alçı uygulaması gerekir. Fakat bu tespit yapılmazsa, ayak bağlarında tam olarak bir iyileşme olmaz ve burkulmalar sıklıkla tekrarlar. Bu da zamanla ayak bileğinde kireçlenmelere sebep olur. Daha hafif burkulmalarda ya da sık sık tekrarlayan burkulma durumlarında, ayak bileğine sürekli bandajlar uygulanmaktadır. Bunlar uzun süre kullanılmalıdır. Özellikle sporcu insanlarda, ayak bileklerinin sıklıkla burkulma olayında, yine benzer bandajlar kullanılmalıdır. Ayaktaki bağların kopması ya da ayak bileği yan çıkıntısının kırılmasında, ameliyat düşünülmektedir. Fakat dış yan kırıklarında, alçı tedavisi çoğu zaman yeterli olabilir.

Ayak bağı sorunlarında akut dönemin ardından, ayağa fizik tedavi uygulamalarına başlanmalıdır. Manyetik alan ve özel bir soğuk uygulama tedavisi olan kriyoterapi, bu tip travmatik ayak rahatsızlıklarında, çok başarılı sonuçlar veren fizik tedavi yöntemlerinden birisidir.
" } ] }