{ "title": "Ayak Bileği Burkulması", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-burkulmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:27:33", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Ayak Bileği Burkulması: Kişinin ayak bileği ekleminin çevresinde bulunan bağ dokusunun hasara uğraması sonucu meydana gelen ayak bileği burkulması burkulmanın şiddetine göre üç dereceye ayrılmaktadır.

1. Derece Ayak Bileği Burkulması: bilekte bulunan bağın normalden daha fazla gerilmesi ile oluşan burkulmalar birinci derece burkulmalardır ve hafif olarak nitelendirilmektedir. Bu tür burkulmalarda ayak çevresinde az miktarda şişme görülmektedir. Ayrıca ayak çevresinde morarma olması ve kişinin ağrı hissetmesi de normaldir. Ayrıca, bu türe burkulmalarda çok az da olsa ayağın üzerine basılması söz konusu olmaktadır.

2. Derece Ayak Burkulması: Orta derece burkulmalar olan bu tür burkulmaların sebebi bağın geriliminin fazla olmasıdır ve kısmen de olsa yırtılmanın söz konusu olmasıdır. 2. Derece burkulma söz konusu olduğu zaman ayak bileğinin çevresinde orta şiddette şişme görülmektedir ve morluk ile ağrı da görülebilmektedir. Ayrıca 2. Derece ayak burkması olan kişi ayak üzerine basarken zorlanabilmektedir.

3. Derece Ayak Burkulması: Bağın tamamen yırtılması sonucunda meydana gelen bu tür burkulmalar ciddidir ve bu tür burkulmalarda görülen ayak bileğinin çevresinde şişme, morluk ile ağrılar genel olarak ciddi boyutlarda olabilmektedir. Ayrıca, 3. Derece ayak burkulmalarında çok aşırı derecede acı hissi olmadan ayağın üzerine basmak imkânsızdır.

Ayak Bileği Burkulmasının Belirtileri ve Nasıl Teşhis Edilir?

Burkulma belirtileri burkulmanın hangi derecede olduğuna bağlıdır. Bu belirtilerden bir kısmı ise şunlardır;
Ayak bileği burkulmalarına ortopedi bölümü bakmaktadır. Yukarıdaki şikâyetlerden biri ya da birkaçı görülen kişinin ortopedi uzmanına görünmesi gerekmektedir. Doktor teşhis koyabilmek için muayenenin yanı sıra, hastadan kaza anının nasıl olduğunu ayrıntılarıyla anlatmasını da istemektedir. Hastanın ayağının üzerine rahat basamaması veya doktorun ayakta kırık olduğunu düşünmesi ile burkulmanın ciddi olduğunu düşünmesi halinde röntgen filmine gerek duyabilmektedir.

Ayak Bileği Burkulması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayak bileği burkulması vakalarında erken teşhis ile tedavinin hemen yapılması hastanın daha çabuk iyileşmesinde etki etmektedir. Ayak burkulmasının ardında ilk 72 saat içinde hastanın ayak bileğinin tekrar zarar görmemesi için ayak bileği bandı ya da sabitleyici destek gibi koruyucu ile bileğini korumalıdır. Birkaç gün dinlenen ayak kaslarının kaybettiği gücü yerine getirmek amacıyla ayak tekrar hareket ettirilmelidir. Burkulan yere hem şişi indirmesi hem de morlukların giderilmesi amacı ile buz tedavisi uygulanmalıdır. Ancak buzun buz torbası, herhangi bir poşet ya da havluya sarılı olması, direkt deriye temas etmemesi gerekir. Ayrıca, hastanın burkulan bileğine destek olması ve şişmesini önlemek için ayak bileğini sargı bezi ile sıkıştırması gerekir. Hasta akşam yatmadan önce bu sargıyı çıkarmalıdır. Ayak bileği burkulmasında bileğin şişlik inene kadar hastanın kalp hizasının üstünde tutulması gerekmektedir. Bunların yanı sıra ayak bileği burkulmalarında hastanın kesinlikle ayağına masaj yapılmamalı, hasarlı ayak bileği sıcak su ile temas ettirilmemeli ve alkol tüketmesine izin verilmemelidir.

Hastanın ağrısını azaltmak amacıyla doktor tavsiyesindeki ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Hastanın aşırı şiddette ağrı hissetmesi durumunda, hasta hafif egzersiz hareketleri yapabilir. Ayak burkulmasının ciddi olması halinde hastaya doktor tavsiyesi ile diz altı alçı ya da sabitleyici kullanılabilmekte ve burkulmanın daha ciddi olması durumunda fizik tedaviye gidebilmektedir. Daha da ileri derece ayak burkulması vakalarında ise tedavi amaçlı olarak hastaya cerrahi müdahale yapılabilir.
" } ] }