{ "title": "Ayak Bileği Çatlaması", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-catlamasi.jpg", "date": "19.01.2024 11:34:08", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Ayak Bileği Çatlaması, burkulma, düşme, yaralanma veya spor yaparken ortaya çıkabilecek bir durumdur. Çatlağın kırıktan farkı, kemiğin birbirinden ayrılmamış olmasıdır. Fakat, her ikisinde de ağrı yaşanmaktadır. Ayak, vücudumuzu taşıyan uzuv olması sebebiyle, ayak bileği çatlaması daha fazla önem kazanmaktadır.

Morarma, çabuk oluşan bir ağrı ve ağrının gittikçe çoğalması, şişme, üzerine basamama ve dokunmakta duyarlılık ayak bileği çatlağının bazı belirtilerindendir.

Ayak bileğinin çatlaması sonucunda, ayakta şişme oluşması, gayet normal bir durumdur. Her ayak bileği çatlamasın da ayak şişmesi oluşmaz. Bazı çatlaklarda şişme olurken, bazı çatlaklarda ise şişme oluşmamaktadır. Ayak bileğinin çatlaması sonucu oluşan ayak şişmeleri, kişinin uzun süre ayakta durması, diyabet durumu, dolaşım sisteminin yeterli olup olmaması, ayakların uzun süre hareketsiz ya da sarkık kalması ve fazla tuz tüketimine bağlı olarak, farklılıklar gösterebilir. Ayakta şişme, uyuşma ya da karıncalanma oluşuyorsa, vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Ayak bileğinin çatlaması halinde ilk olarak, bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekmektedir. Halk arasında çok fazla rastlanan bir hata ise kırık/çıkıkçıya gitmektir. Oluşan çatlağa Uzman olmayan kişiler tarafından müdahale edilmesi halinde, kalıcı ve dönüşü olmayan zararlar verilebilir. Bu sebeple, Uzman olan bir kişiye gidilmelidir. Ayak bileğinde oluşan çatlak, doktora başvurulduğunda film çekilerek teşhis edilir. 2 türlü çatlak tedavisi vardır. İlki atel veya alçıyla çatlayan kemiğin sabit tutulup, çatlak olan kısmın kaynaması sağlanır. İkincisi ise ameliyatla çatlak uçların, platin çivi veya telle birbirine tutturulmasıdır. İkinci seçenek, ayak bileği çatlamasın da çok fazla tercih edilmez. İlk yolla, güzel ve sağlıklı sonuçlar elde edilebilmektedir. Doktorun uygun gördüğü süre kadar, çatlak olan kemik alçıda kalmaktadır. Alçının ne kadar duracağı, doktor muayenesi ve çekilecek olan filmler sonucunda belli olur.

Ayak bileği çatlak sonucunda alçıya alınıyorsa, alçılı olan ayak mümkün olduğu kadar yüksekte tutulmalıdır. Bu, ayakta şişme oluşmasını engellemektedir. Ayrıca, alçının suyla temasından kaçınılmalıdır. Aksi halde kaşıntı oluşabilir.

Zayıf adale yapısı, artrit, kötü tabanla koşmak ya da yürümek çatlak riskini arttırmaktadır. Elastik bir bandajla, ayak bileği korunabilir. Fiziksel aktivite yapmadan önce, yeterli miktarda ısınılmalıdır. Ayrıca, kötü tabanla antrenman yapmaktan kaçınılmalıdır.
" } ] }