{ "title": "Ayak Bileği Çıkması", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-cikmasi.jpg", "date": "21.01.2024 10:14:53", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Ayak bileği çıkması, ayak bileği vücudumuzun yükünü taşıyan, dengeli bir şekilde yürümemizi sağlayan ayakların rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayan, eğilip bükülmesine yardımcı olan ayağı dizlere bağlayan bir kemiktir. Ayak kemikleri ayak bileğinin etrafında oturmuş bir vaziyette bağlıdırlar. Bu durum sayesinde ayağımızın rahatlıkla hareket etmesine aşağı ve yukarı hareketlerinin rahat bir şekilde yapılmasına yardımcı olan bir köprü durumundadır. Kemiklerimiz genel olarak güçlü lif bağları ile elastik bir yapıya sahiptir. Bu bağlar güçlü bir şekilde olmasına rağmen yine de tüm hareketleri yapamaz ve bu durumda kemiklerin bazı hareket imkânını sınırlı bir hale getirir. Bu hareketlerin sınırı aşıldığı zaman yani kemiklerin hareketini zorlayacak bir harekette ayak bileğinde çıkma meydana gelir. Bu durum bir hareket sonucu için değil de herhangi ters bir darbe durumunda da çıkma meydana gelmektedir. Bu sebeplerde meydana gelen bu duruma ayak bileği çıkması denilmektedir.

Ayak bileği kaval kemiği, kamış kemiği ve âşık kemiği olmak üzere üç ayrı kemikten meydana gelmiştir. Ayak bileği ekleminde iç ve dış yan bağlar mevcuttur. Bu bağlar tam bağlanma noktasında bulunduğu için birçok zorlanmalara maruz kalmaktadırlar. Ayak bileğimiz bu sebepten dolayı çok fazla esnek bir yapıya sahip değildir ve zorlanmalara karşı oldukça hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Bu hassasiyet sonucunda ayak bileği zorlandığı bir durum sonucunda çıkma meydana gelmektedir. Bu ayak bileği çıkması eğer önemseyip herhangi bir önlemi alınmazsa ona rağmen ayakta zorlamalar yapılır ise bu durum çok kötü sonuçlar getirebilir ve kalıcı olarak hasarlar bırakabilir. Ayak bileği herhangi bir durumdan dolayı çıkmış ise bazı belirtiler sonucunda kendini gösterebilir. Bu belirtileri şimdi beraber inceleyerek öğrenelim;
Görüldüğü üzere yukarıda saymış olduğumuz maddeler ayak bileğinde bir çıkma meydana geldi ise kendini bu şekilde göstermektedirler. En önemli ve kendini etkin bir şekilde gösteren belirti ayak bileği ve çevresinde meydana gelen şiddetli bir ağrı oluşmasıdır. Ayakta gelen bu ağrı zaten genel olarak ayak bileğinde kendini göstermektedir çünkü ayak bileği vücuttaki en hareketli bir bölge konumundadır ve vücudun ağırlığının büyük bir kısmını taşımaktadır. Bu sebepten dolayı en hassas bölge olmasının yanı sıra yürümemiz ve ayağımızı hareket ettirmemizde en önemli bölge olma konumundadır. Bu sebepten dolayı ayak bileği çıkmasını önemsemeyip bir tedavi uygulamazsak ise bu çok kötü sonuçlar ile karşılaşmamızda önemli bir rol oynayacaktır. Eğer ayak bileği çıkığı oldu ise ve bunun sonucunda bir tedavi olunmadı ise ayaklar yürüme işlevini yavaş yavaş önce zorlanarak yaparlar daha sonra da tamamen kaybedebilirler. Ayrıca önlem alınmadığı takdirde ayak bileğindeki çıkma zamanla kırık haline gelerek tedavi aşamasını iyice zorlaştırır. Bu sebepten dolayı ayak bileği herhangi bir zorlanma ile karşılaşmış ise ve yukarıda saymış olduğumuz belirtiler kendini göstermeye başladı ise hiç vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurulmalıdır. Ayak bileğinin önce röntgen filmi çekilerek durumunun ciddiyetine göre bir tedavi şekli uygulanmalıdır. Ayak bileği çıktıktan sonra bileğin üzerine soğuk tedavi uygulanmalıdır. Bir buz torbasını bileğin üzerine koyarak bekleterek bunu yapabilirsiniz. Daha sonra yapılan tetkikler sonucunda çıkmanın yaşandığı bilek sargıya alınarak belli bir süre hareket ettirilmemelidir. Ayak bileği sargıya alındıktan sonra doktorun vermiş olduğu ilaçlar kremler düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Ayak çok fazla hareket edilmemeli ve zorda kalmadığı sürece hasta olan kişi belli bir süre ayağa kalmayıp ayağını zorlayıcı hareketlerde bulunmamalıdır. Yatan hastanın ayağında kan dolaşımı rahat bir şekilde olması için yatan hastanın ayağı yumuşak bir yastık yardımı ile yükseğe konulmalıdır. İyileşme süresi ve ayağın sargıdan alınma süresi ayağın çıkma durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bazı durumlarda bir ya da iki aya bazı durumlarda ise daha fazla süre ile ayak eski sağlığına ulaşamayabilir. Bundan dolayı ayak asla zorlanmamalı ve tedavi süresi bitmeden ayağa kalkılmamalıdır.
" } ] }