{ "title": "Ayak Bileği Kemik Ödemi", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-kemik-odemi.jpg", "date": "20.01.2024 03:13:58", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Ayak Bileğinde Kemik Ödemi; Vücutta normal olmayan biçimde sıvı birikmesi sebebiyle değişik yerlerde şişmeler oluşur. Bu çevrelerin içerisinde şişmeye en çok ayak bileği maruz kalır. Ödem şeklinde isimlendirilen şişlikler, alınacak olan basit önlemler ile giderilebilir. Vücutta değişik nedenlerden dolayı sıvı birikimi meydana gelebilir. Sıvı birikimini azaltmak ve önlemek maksadıyla hayat tarzında ve beslenme şeklinde farklılık yapılmalıdır. Ayrıca vücutta yer alan kalp ve damar hastalığı, hormonal dengesizlikler, karaciğer hastalıkları, alerjiler şeklindeki rahatsızlıklar da kemik ödemi şikâyetlerine neden olabilir. Bu sebeple hastaların bir doktor muayenesinden geçmesi önerilir.

Ayak bileğinde kemik ödemi iyileşme zamanının değişmesi
Ayak bileğinde kemik ödeminin iyileştirilmesi

Ayak bileğinde bulunan kemik ödemi bir rahatsızlık neticesinde oluşmadı ise insan kendisi bazı önlemler alarak ödemi giderebilir. Ödemin iyileşebilmesi için ayaklara ve ayak tabanına dikkat edilmesi gerekir. Ayakların her gün orta sertlikte sıvı sabun ve ılık suyla yıkanmalıdır. Ayakların ıslak biçimde tutulmamalıdır. Yumuşak olan bir havlu ile, hafif tampon yaparak parmak araları ile kurutulmalıdır. Ayak cilt için nemlendirici olan bir losyon kullanılmalıdır.

Bu parmak aralarında kullanılmamalıdır. Ayak parmaklarının tırnaklarının köşeleri kesilmemelidir. Tırnak batması şeklindeki problemlere dikkat edilmelidir. Ayaklar fazla ısıdan korunmalıdır. Ayakların ılık tutacak olan çoraplar tercih edilmelidir. Sigara içmekten ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçınılmalıdır. Bunlar kan dolaşımını bozacağından dolayı, ayaklara giden kanı azaltır. Bu da ayak bileğinde meydana gelen ödemin iyileşmesini geciktirir.

Ayakkabılar özenle seçilmeli, yalın ayak yürümekten kaçınılmalıdır. Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar giymemeye dikkat edilmelidir. Her gün aynı olan ayakkabıyı giymemeye, yeni ayakkabıları ilk önceleri 1-2 saat giymeye çalışılmalıdır. Çorapların temiz ve kuru olmalıdır. Kırışık olan çoraplar giymekten sakınılmalıdır. Pamuklu ve ter emen çoraplar tercih edilmelidir. Bunların haricinde uzun zaman ayakta durmamaya ve uzun zaman oturmamaya çalışılmalıdır. Çok tuz tüketmemeli, düzenli bir şekilde hafif egzersizler yapılmalıdır. Flavonoid ve C vitamini bakımından zengin olan brokoli, turunçgiller şeklindeki besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk bir şekilde dağılması sağlayabilir. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı şeklindeki bitki çayları ödem atmaya yardım eder.
" } ] }