{ "title": "Ayak Bileği Kemikleri", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-kemikleri.jpg", "date": "20.01.2024 02:34:00", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Ayak bileği kemikleri, Ayak bileği yaradılış gereği bedenimizin en sağlam yerlerinden biridir. Ayakta durduğumuz sürece bedenimizin bütün yükü üzerinden geçer. Spor yaparken, düşerken, koşarken, atlarken ve yük kaldırırken ayak bileğimize binen yük daha fazladır. Günlük aktivitelerimizi yaparken aşırı ayak bileğimizi aşırı zorlamadan kullanmalı ve burkulmaya yol açacak davranışlardan kaçınmalıyız.

Ayak bilek yapısı bacağın sonlandığı uzun kaval kemiği ucu tibia ve incik kemiği de denilen fibula'nın ayağın üstünde bulunan talus kemiği ile birleşmesi sonucu ortaya çıkar. Fibula, Kaval Kemiği, Tibiofibüler bağ, Bilek Kemiği, Ayak bileği eklemi ve Deltoid bağlar'ın uyumlu çalışması ile ayak bileği ve eklemi yeterli hareket yeteneğine sahip olur. Kemiklerin birleşim yerleri ve sürtünmeye uygun yerleri kıkırdak dokusu ile kaplıdır. Kıkırdak sayesinde kemik om uçları korunarak esnek ve kolay çalışmaları sağlanmış olur.

Ayak bileği kemikleri nasıl hareket eder?

Ayak bileği ekleminin parçalarını bir arada tutan birçok bağ dokusu vardır. Bunlar kemiklerin birbirine yaklaşık durmalarını sağlar. Talus kemiği ve Topuk kemiğini bağ dokusu birbirine bağlar, bir başka yapı da ise aşil tendonu kemikler ile kasların birbirlerine bağlanmasını sağlar, böylece ayak bileği ve eklem birbirine sağlam bir yapı da bağlanır. Ayrıca ayak bileği ekleminde yer alan kirişler ise kemik ve kasların birlikte çalışması için uygun bağı oluşturur, kasların kasılması ile ayak bileği hareket eder ve görevini yerine getirir.

Ayak Bileği Kemikleri Rahatsızlıkları

" } ] }