{ "title": "Ayak Bileği Kırıkları Ameliyatı", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/ayak-bilegi-kiriklari-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 03:24:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Ayak bileği kırıkları, oldukça ciddi bir sağlık problemi olup böylesi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalan hasta bu kırık nedeniyle tedavisi tamamlandıktan sonra dahi uzunca bir süre ayağının üstüne tam anlamaya basamaz, kişisel ihtiyaçlarını karşılarken bile toparlama, hareket halinde ciddi anlamda ciddi anlamda ağrılar oluşturur. Ayak bileği bacak ve ayak arasındaki bağlantıyı sağlayan ve hareket kolaylığı gerçekleştirmekle görevli bir yapıdır. Ayak bileği kırıldığı takdirde bacağın, ayağın üzerine uygulamış olduğu basınç ve hareket işlevi gerçekleşir. Ayak bileği kırıkları genellikle ani hareket, alınan ciddi darbe, yüksekten düşme gibi nedenlerden dolayı bacak ve ayak arasında kalan bölgenin kısmen veya tamamen çatlaması veya kırılması sonucunda yapılacak alçı tedavisi ve ameliyatlar ile sağlanmaktadır. Ayak bacağı kırıklarında yapılacak ameliyatta bileğin tekrardan kaynaması amacıyla bacak ve ayak arasında takılan platin yardımı ile bu problem ortadan kaldırılarak bileğin tekrardan ayak ve bacak arasındaki görevi yapılması sağlanır.

Ayak Bileği Kırığı ve Alçı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırılan ayak bileği kesinlikle Uzman bir ortopedi uzmanı tarafından yapılan tedaviler ile gerçekleştirilir. Bilinçsiz olarak halk arasında kırıkçı olarak adlandırılan kişilerin uygulamış olduğu tedavi yöntemleri ayağın işlevini yitirmesine neden olabilir. Uzman ortopedi uzmanı yapmış olduğu teşhis ve araştırmalara ışığında çekilen film ve grafiler yardımı ile ayak bileğindeki kırık düzeyi ve yapısı tespit edilir. Eğer kırık küçük düzeyde ise duruma bağlı olarak ameliyat işlevini uygulamaz. Çünkü ayak bileğinin kısmen kırıldığı nokta hareketsizlik halinde alçı yardımı ile tekrardan kaynama olasılığı yüksektir. Bu nedenle hasta ayak bileğindeki kığın bölgesel etkisinin tam anlamıyla tespiti amacıyla ilk 2 gün yarı açık alçı yapılır. 2 günün sonunda ayak bileğinde kırık bölge şişerek, morarır böylelikle kırık bölge Uzman ortopedi uzmanı ile kırık bölge yerine oturtulur. Çekilen film yardımı ile tam anlamıyla kırık bölgenin oturduğu anlaşıldığı takdir de ayak ve bacak bölgesi diz kapağına kadar alçıyla sarılarak yaklaşık olarak 30 gün kadar alçıda kaldıktan sonra hareketsizlik ile ayak bileğinin kaynamış olduğu görülecektir.

Ayak Bileği Kırığı Ameliyatının Yapılması

Ortopedi uzmanı tarafından yapılan tetkikler ve film grafileri incelemeleri sonucunda eğer ayak bileği kırığı ciddi durumda ise ayak bileğinin düzelmesi amacı ile kırk bölgesi yapılan ameliyat işlemi ile deri bölgesi ve kemiğe bağlantılı olan et kısmı açılır. Açılmanın akabinde kırık bölgesinin ayak ve diz ile sabitlemesi sağlanmak amacıyla bölgeye özel vidalar ile kemiğe platin yapısı monta edilir. Platin yapısının bileği sabit tutmamasını sağladıktan sonra ameliyatın yapıldığı bölge tekrardan kapatılarak dikiş atılarak bölgenin tekrardan eski sağlıklı yapısına kavuşması için yaklaşık 1 ay kadar ayak bileğinden diz kapağının üstüne kadar alçı işlemi gerçekleştirilir. Alçı 1 ay sonunda çıkarıldıktan sonra hasta yavaş yavaş koltuk değnekleri yardımı ile üzerine basmaya başlar. 6 ayın sonunda hasta rahatlıkla ayağının üstüne basarak hareketini sağlayacaktır. Bundan sonra kaynayan ayak bileğinden bulunan platin sökülmesi amacıyla tekrardan daha önce açılan ameliyat bölgesi Uzman hekimlerce açılan deri ve et bölgesinden kemiğe vidalanan platin sökülür. Bundan sonra ameliyat yapılan bölge kapatıldıktan sonra yaklaşık 3 hafta kadar yatak da dinlenerek acil ihtiyaçlar dışında ayağının üzerine basmaz ve zamanla kapanan ameliyat bölgesi ve kemiğin kaynamasından kaynaklı olarak iyileşerek hasta normal yaşantısına geri döner.

Ayak Bileği Ameliyatı Sonraki Yapılan Tedaviler

Ayak bileği ameliyatından sonra kemikten çıkartılan platin yapısının ardından hasta kısa bir süre dinlenmeyle geçirmelidir. Bu süreçte ayağının üstüne basmayarak ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Ameliyat bölgesinin iltihap kapmaması amacıyla bir kısım merhemleri düzenli olarak kullanmalıdır. Uzman hekimin vermiş olduğu ilaç tedavilerini uygulayarak, ağır kaldırmamaya dikkat ederek ayakları üzerinde fazlaca durmamalıdır. Beklenmeyen ağrı ve yorgunluk durumlarında Uzman hekimlere başvuruda bulunmalıdır.
" } ] }