{ "title": "Bilek Burkulması", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/bilek-burkulmasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:05:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bilek burkulması, en fazla ayak bileğini etkileyen bir sorundur. Çünkü ayak bileği oldukça hareketlidir ve vücudun ağırlığını taşımaktadır. Bacak ve ayağı bağlayan eklem olan bilekte burkulma en fazla görülen travmadır. İnsanların çoğu yaşamında bu tür etkisi olan travmalara maruz kalır. Hafif derecedeki bilek burkulması iz kalmadan iyileşebilir. Birkaç günde ayağın üzerine basacak kadar iyileşme sağlanır. Şiddetli derecedeki bilek burkulmasında, bilek iç kısma doğru döner, dıştaki bağlarda yaralanma oluşur. Ayrıca topuktan tabana kadar yayılan şişme ve morarma etkili olur. Bu burkulmanın iyileşmesi haftalarca devam edebilir. Burkulma genellikle zeminin düz olmadığı yerlerde ya da koşarken koşarken meydana gelir.

Bilek burkulmasında belirtiler nedir?

Bilek burkulmasından sonra oluşan kanamayla beraber bölgede ödem oluşur. Bu yüzden bilek çevresinde şişme ve ağrı oluşur. Bu aşamadan sonra yapılan hareketler oldukça acı vericidir. Fakat hafif derecedeki burkulmada ayağın üzerine basmada sorun yaşanmaz. Eğer bilekte kanama oluşursa, çok kısa sürede eklemde morarma meydana gelir.

Bilek burkulması tedavisi nasıl yapılır?

Burkulmada ilk tedavi kişinin kendisi tarafından yapılabilir. Öncelikle hedef ağrının azaltılmasıdır. Bunun yapılması hem ödemin hem de şişliğin daha kolay giderilmesini sağlar. Bu nedenle bilek burkulmasının olduğu alana buz uygulaması yapılmalıdır. Ancak buzu bir havlunun arasında koyarak, sadece 20 dakika süreyle uygulamalısınız. Direkt olarak buz tatbik edilirse, cilt yanığına neden olabilir. Bunu yarım saatte bir tekrarlayarak ağrının etkisi azaltabilirsiniz. Bundan sonra en önemli etken istirahat etmek ve bileği dinlendirmektir. Bilek çok sıkı olmayan bandajla sarılmalı ve 2-3 gün süreyle yak yüksekte tutulmalıdır. Bu bilekteki şişliğin inmesine yardımcı olur. Bu arada ağrı oluyorsa, uygun bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Ayak bileklerinde kullanılan bileklerin bu süreçte kullanılması, burkulmanın tekrarına engel olur ve hareketlerinizi daha kolay yapmanızı sağlar.

Bilek burkulmasında ne zaman doktora gidilmelidir?
Bilek burkulması iyileşme süreci

Burkulmadan sonra yakınmaların geçmesi 2 haftayı bulur. Daha uzun süren şikâyetlerde mutlaka ortopedi uzmanına gidilmelidir. Bilekte kısıtlılık olmaması bakımında hareketlere başlanması iyi olur. Uygun olursa fizik tedavi yapılmalıdır. Bilek burkulması %80-90 oranında sorunsuzca iyileşme gösterir. Bağlardaki sorunlar 4-6 haftalık bir iyileşme süreci gerektirir. Ancak bilekte tamamen iyileşme olmadan, bileği zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır. Tekrarlayan burkulmalar bölgede kas zayıflamasından kaynaklı kas dengesinin bozulmasından oluşur. Bu durumda kronik ağrılar meydana gelir. Bilek burkulmasından sonra 2 ayda geçmeyen sorunlarda kıkırdak hasarı, yumuşak doku sorunu olabileceğinden, doktora gitmeyi ihmal etmemek gerekir.

Bilek burkulmasından nasıl korunulur?

Yapılacak egzersizlerden önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Ayağa uygun ayakkabılar giyilmeli, tekrarlayan burkulma sorunu bulunanlar bilekleri koruyucu bileklikler kullanmalıdır. Spor yapılan, yürünen zeminlerde dikkatli olunmalıdır. Özellikle ıslak zeminlerde dikkatli hareket edilmelidir. Bilek çevresindeki kasların güçlenmesini sağlayacak hareketlerin yapılması çok faydalı olur. Yolda dalgınca yürüyüşlerden kaçınılmalıdır.
" } ] }