{ "title": "Bilek Fıtığı", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/bilek-fitigi.jpg", "date": "23.01.2024 03:47:23", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Bilek fıtığı, el bileğinin üst kısmındaki şişliktir. Bu şişlik ganglion kisti olarak isimlendirilmektedir. Bu şişlikler yalnızca el bileği üstünde değil yanı sıra ayak, parmak ve ellerde de görülebilir. Bu kistler kapalı, içi sıvı/akışkan dolu ve genelde eklem veya tendon kılıfı çevresinde oluşum işaret etmektedir. El ve bileklerdeki narin doku kitleleri yaygın olarak görülür. Bayanlarda erkeklere nispeten 3 kat fazla ek olarak görülmektedir. Ek olarak çok ortada ve ileri yaşlardaki bayanlarda görülür.

Elin başı parmağında, işaret parmağında, ortada parmakta ve yüzük parmağının yarısında ağrı olabilir. Ağrı genelde yanıcıdır, geceleri ek olarak şiddetlidir. Hasta Kişi ağrıdan ötürü ellerini fazla sallar. Tek veya her 2 elde görülebilir. Sağ elde ek olarak belirgindir. Daktilo, PC kullanmak, içerik yazmak, el işi yerine getirmek, benzeri fizyolojik aktiviteler hastanın ağrısını arttırır. Ağrılar geceleri ek olarak huzursuz edicidir. Şayet sinirdeki zedelenme oldukça çok ise yakıntılar zaman boyu sürer. El ayası ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve güç kaybı olabilmektedir. Dikiş dikme, içerik yazma, yerden ince bir şey alma benzeri duyarlı aktivitelerde güçlük çekilebilir.

Nedenleri nelerdir?

Ganglion kistinin neden ortaya çıktığına işaret eden belirtiler yeterlidir teori bulunmamaktadır. Çoğu çağdaş kuram, ganglion kistinin bağ doku içerisinden yükseldiğine dayanmaktadır. Ganglion kistlerinin önemli bölümü, 1-3 cm içinde değişim gösteren minik ağrısız şişlikler model belirir. Çoğu katı veya lastik benzeri olup aktif hareket eden olabilirler.

En sık görülebilen semptomlar şunlardır

Ağrı: Genellikle ağrı donuktur ve bileğin zorlanmasını imkânı sunan hareketler ağrıyı kötüleştirir. Ek Olarak sık olarak, ağrı, dorsal gangliyon ve ek olarak minik ganglion boyutu ile ilişkilidir.

Zayıflık: Bazen tek ganglion eklemlerden geçtiğimiz tek sinirlerin üzerlerine bası yapabilir. Bu bası sonucu eklem hareketi etkilenir, el gücü zayıflar, parmaklarda veya ön kolda karıncalanmaya neden olabilmektedir.

Bilek fıtığı tanı yöntemleri nelerdir?

Teşhis amaçlı çoğu vakit ganglion kistinin yeri ve görünümü yeterlidir.

Aspirasyon: Kist sıvısı tanıyı doğrulamak amaçlı alınabilir ve kontrol edilebilir.

Röntgen: Genellikle osteoartrit, kemik dikeni, kemik tümörleri veya kırıklar benzeri başka sebeplerle kuşku meydana geldiği vaziyetlerde röntgen çekilebilir. Bununla beraber, x-ışınları, bununla beraber bilek kemiği ilişkili hasarı kesinleştirmek amaçlı de kullanılabilir.

MRI veya Ultrason: Nadiren ganglion kist tanı etmek amacıyla kullanılır.

Bilek fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Çoğu ganglion rastgele tek rehabilitasyona sebep kalmadan gidebilir bazıları da rehabilitasyona nazaran tek ek olarak yenilenebilir. Şayet tek ganglion semtomatikse, infekte olmuşsa veya bitişik kemik veya dokuları etkilemişse ek olarak saldırgan iyileştirme gerekebilir. Iyileştirme alternatifleri şunlardır:

Aspirasyon Kist içerisinde bulunan tek sıvı/akışkan enjektör ile çekilir. Bu kimi zaman daimî tek çözümdür. 34 hasta kişi ile yapılmış durumda olan tek çalışmada, kistlerin %59'u üç ay içerisinde tek ek olarak oluşmaya başlamıştır.

Steroid enjeksiyonuyla aspirasyon: En sık kullanılan yaklaşımlardan biridir. Tek başına aspirasyondan ek olarak gösterişli meydana geldiği düşünülmektedir. %57-79 içinde değişim gösteren oranda gösterişli olmaktadır.

Cerrahi olarak müdahale: Operasyonda etki ganglion kisti ile ilişkili dokuları da eşliğinde çıkarmaktır. En daimî çözüm bu olsa da%5-10 içinde tekrarlama rizikosu bulunur. El ve parmaklarda kuvvetsizlik, bariz duygu kusuru, uykuya mâni olacak şiddette gece ağrıları varsa cerrahi iyileştirme yapılmalıdır. Cerrahinin amacı median sinirsel amacıyla basıncı ortadan kaldırmaktır.

" } ] }