{ "title": "Bilekte Kemik Çıkıntısı", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/bilekte-kemik-cikintisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:53:16", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Bilekte Kemik Çıkıntısı, El bileklerinde çoğunlukla zorlanma sebebi ile bileğin eklem yerinde içi sıvı dolu bir çıkıntı oluşmaya başlar. Bu sıvı zamanla jel kıvamı, daha ileri zamanda ise kemikleşmeye başlar. Bu çıkıntı tümör değildir. İnsana ölümcül bir etkisi veya hayatını etkileyecek şekilde bir ağrı sızı sebebi değildir ama görüntü olarak hiç hoş değildir. Tıp dilinde Ganglion kisti olarak adlandırılır.

Ganglion Kistinin Oluşma Sebebi Nedir?

Bu kistlerin tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Fakat en fazla görüldüğü kimseler jimnastikçiler, ev hanımları, sürekli klavye başında bulunan yazılımcılar, el örgüsü yapanlar ve müzisyenlerdir. Buda bize ellere gücünün üzerinde iş yapmak, yani zorlamanın neden olduğunu düşündürmektedir. Öyle ki, kişi ellerini fazla kullanmadığında kist küçülür, yorulduğunda ise dahada belirginleşir.

El BileğindeBulunan Ganglion Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer elde bulunan bu kist ağrı yapıyor ise doktorun tavsiye edeceği bazı ilaçlar kistin ağrısının giderilmesinde ve bir miktar küçülmesinde yardımcı olabilir. Fakat ilaç tedavisi bu tür kistler için kesin tedavi yolu değildir. Bazı kimselerde bu tür kistler kendiliğinden geçmektedir. Geçmediği durumlarda ise cerrahi müdahale uygulanabilir. Bazen bu kistler, düşme sonucu ya da üzerine gelen bir darbe sonucu patlayarak yok olabilirler. Böyle bir durum yaşandığında kistin oluştuğu bölge bir süre sıkı bir şekilde sarılı tutulursa kistin yeniden oluşması önlenebilir.

Eski zamanlarda bu tür kistler tıpkı çıkık da olduğu gibi bilek çekilerek tedavi edilmekteydi. Oldukça da başarılı bir tedavi oluyordu. Eğer çıkıkçı işinin ehli ise kist kemikleşmiş dahi olsa bilek çekilir çekilmez kist yok oluyordu. Daha sonra kistin olduğu bölge sıkıca sarılır, bir süre yeniden oluşmasının önüne geçmek için bir süre elini zorlayacak bir işlerden hastanın uzak durması sağlanırdı. Yaklaşık iki hafta gibi bir sürede hasta tamamen eski sağlığına kavuşuyordu. Şu anki modern tıpta bu yöntem kesinlikle yoktur. En iyi ortopedi uzmanına dahi gitseniz bu uygulamayı yapmaz. Büyük şehirlerde bulamazsınız ama kırsal kesimde hale çıkıkçı bulmak mümkün olabilir. Eğer eski usul bir tedaviyi göze alırsanız en iyi yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Cerrahi müdahale uygulandığında eklem bölgesinde olduğu için iyileşmek biraz zaman alır ve bir miktarda ağrı yapabilir. Bu nedenle cerrahi müdahale olmasını istemezseniz şırınga ile sıvıyı çektirebilirsiniz. Fakat şırınga yöntemi bazen kesin sonuç olmayabilir. Kistin tekrarlama ihtimali diğer yöntemlere göre daha fazladır.

Bilekte Kemik Çıkıntısı Ameliyatla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tür kistler öyle bir bölgede belirmektedir ki, cerrahi operasyon çok da kolay olmaz. O bölgeden geçen damarlar, sinirler işi çok zorlaştırır.

El bileğinden kisti alınan hasta aynı gün hastaneden çıkabilir. Lokal anestezi ile yapıldığı için hasta gözetim altında tutulmaz. Cerrahide kistin tenton ya da eklemden kaynaklandığı yer bulunur ve kist çıkarılır. Hastaya bir süre elini zorlamaması önerilir.
" } ] }