{ "title": "Bilekte Ödem", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/bilekte-ödem.jpg", "date": "20.01.2024 09:32:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bilekte ödem, vücudumuzda en hareketli eklemler arasında bulunan bilekte sıvı birikimi nedeniyle oluşan şişliklerdir. Ayak bileği ve el bileği bu olumsuzluğa her zaman maruz kalabilir. Ancak en fazla ayak bileğinde ödem sorununa rastlanmaktadır. Bu bölgede oluşan sıvı birikimi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Ancak alınacak önlemler sayesinde kolayca bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle bilekte ödeme neden olan etkenin tespit edilmesi gerekir. Ödem oluşması en fazla lenf sistemi ve toplardamarlarla alakalı sorunlardan kaynaklanır. Vücutta bölgesel şişlikler yanında, genel bir şişlikte söz konusu olabilir. Bilekte ödem meydana geldiğinde bilek normalden daha kalın görünür. Kılcal damarlar etrafındaki dokulara sıvı sızdırmaya başladığı zaman, bu alanda şişlik oluşur. Bunun sebebi kılcal damardaki basınç ya da hasar olabilir. Sıvı kaçağıyla beraber böbreklerde daha fazla sodyum ve su biriktirmeye başlar. Bu durum bilekte ödem oluşmasına neden olur. Döngünün bu şekilde devam etmesine engel olmak için, mutlaka doktora gidilerek ödem oluşmasının nedeni öğrenilmelidir. Bu bir hastalık olmasa da önemli bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Bilekte ödem etkisi yapan etkenler
Bilekte ödem etkisi yapan hastalıklar

Kalp yetmezliği rahatsızlığı olan kişilerde özellikle alt bacak bölgesinde, ayak bileğinde ödem meydana gelebilir. Bunun dışında böbrek, karaciğer, akciğer hastalıkları da ödem sorunu yaşamanıza neden olabilir. Artrit hastalığı da en fazla bilekte ödem oluşmasına neden olur. Alerjiler, diyabet hastalığı, travmalarda ödem oluşmasına yol açabilir. Bacak damarlarında tıkanıklık olması, varis olması gibi etkenler ayak bileğinde ödeme sebep olabilir. Lenfödem hastalığı, enfeksiyonlar, çeşitli iltihaplanmalarda ödem oluşmasına yol açabilir.

Bilekte ödem nasıl giderilir?

Gerek ayak bileği gerekse el bileğinde meydana gelen ödemin atılması için bazı önlemler alınabilir. Özellikle hastalıkların etkisiyle oluşmayan şişkinlikler bu önlemler sayesinde giderilebilir. Öncelikle bilekte ödem oluşmasına neden olan ilaçlardan kullanıyorsanız, bunları doktorunuzla görüşerek değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Beslenmede tuz tüketimini mümkün olduğu kadar azaltmalı, hatta kesmelisiniz. Tuzlu besinlerden uzak durmalısınız. Tuzlu peynir, cips, turşu, hazır gıdalar tuz oranı yüksek yiyeceklerdir. Bilekte ödem yakınması olan kişiler sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzaklaşmalıdır. Besinlerden alerji yapanları tüketmemelisiniz. Lifli besinler tüketerek, sebze ve meyveye ağırlık vermelisiniz. Bu arada içtiğiniz suyun miktarını da arttırın. Suyun ödem yaptığını düşünenler, bu konuda yanılırlar. Çünkü ödem sıvı birikiminden kaynaklansa da en iyi ilacı su içmektir. Günlük hareketlerinizi arttırmalı, düzenli yürüyüş yapmalısınız. Böylece kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz. Ayrıca ödem giderici bitkisel çaylarda size yardımcı olacaktır. Özellikle maydanoz, karahindiba çayı bu konuda oldukça başarılıdır. Eğer bilekte ödem bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıktıysa, mutlaka hastalığın tedavi edilmesi gerekir.
" } ] }