{ "title": "El Bileği Anatomisi", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/el-bilegi-anotomisi.jpg", "date": "20.01.2024 01:17:28", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
El Bileği Anatomisi, El bileğimiz; kaslar, tendonlar, damarlar, kemikler ve sinirlerden oluşan komplike bir yapıdır, el bileğimizin çatı sistemini oluşturan kemik yapısı bileğin temel yapısını oluşturur. Kemiklerin birbirlerine güç aktardıkları bölgeler eklemleri oluşturur. Eklem yerlerinde kemiklerin sürtünmeden dolayı erozyona uğramaması için kemik uçları kıkırdak bir yapı ile kaplanmıştır.

El Bileğimizde bulunan kemikler

El bileğinin ön kol kısmında başparmağa uzanan bölümde radius kemiği, kolun arka kısmında ise radiusa göre daha ince olan ulna kemiği bulunur. Bu kemikten başka el bileğinde sekiz adet daha küçük kemik bulunur. Elimizin üstünden çekilen röntgen görüntüsüne bakıldığında ayak tarak kemiklerine benzer yapıda metakarp adı verilen tarak kemikleri bulunur. Parmaklarımızı oluşturan kemiklere ise falaks kemikleri adı verilir. İşaret, orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmağın üçer falanks kemiği bulunur. Başparmağın ise iki falanks kemiği bulunur. Bu kemikler parmak kökünden ucuna doğru, proksimal falanks, orta falanks ve en uçta ise distal falanks şeklinde yerleşik durumdadır.

El bileğimizin bir arada sağlam durmasını sağlayan elemanlar
El Bilek Rahatsızlığı (Karpal Tünel Sendromu)

Karpal Tünel, elin başparmağının başladığı yer ile serçe parmağın başladığı yer arasında bulunan el sinirlerinin serçe parpak hariç buradan geçtiği tendon benzeri bir yapı ile oluşturulmuş bölümdür. Bu bölgede meydana gelen sorun Karpal Tünel Sendromu diye adlandırılır. El parmaklarının his ve hareket sağlamasında temel görevi bulunan bu bölüm Medyan siniri sıkıştırmasıyla ortaya çıkar.

" } ] }