{ "title": "Kırık Bilek", "image": "https://www.bilek.gen.tr/images/kirik-bilek.jpg", "date": "20.01.2024 05:41:53", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kırık Bilek, El bilek kemiği her yöne rahatlıkla hareket edebilir ve bu hareketi 360 derece sağlayabilir. Bu şekilde el bileğinin en üst düzeyde kullanılması işlemini gerçekleştirir. El bileğinin kullanışı ve yeteneği arttıkça daha karmaşık bir yapı durumuna oluşur. Kırık bilek kemiği buna verilebilecek örnekler arasında yer alır. El bileğinde oluşan 8 küçük kemik, basit hareketi sırasında kendi arasında birçok ayarlama ve pozisyon değiştirme özelliğine sahiptir. Bu hareket ve pozisyon değişikliklerinde skafoid kemiği üzerinde meydana gelir. Oluşan herhangi bir sebepten dolayı bilek kırılması kırık sonrası ortaya çıkan ağrı ve kırığın boyutlarına bağlı olarak kendini gösterir. Kırık oluşturulduktan sonra hikâye ve fizik muayenenin ardından o bölgenin filminin çekilmesi ile tedavi edilmesi sağlanır. Bilek kemiği kırılma sebeplerinin ilk sırasında düşme sonucu kırılma görülebilir.

Travma sonucu kırık bilek

Burada olan kırık bilek sendromu genellikle düşme sonrasında meydana gelir. Herhangi bir sebep dolayısıyla düşmeye başladığında temel refleksler devreye girerek; başımızı koymak amacıyla kolumuzu ön tarafa doğru uzatma işlemi sırasında vücudun ağırlığının bilek kısmına toplanması ile bu bölgede hasar oluşabilir. Kırık bilek oluşumu ile düşmelerde kemiklerden herhangi birinde kırık oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu kırık el bileği hareketini sağlamak amacıyla heran değişik şekillerde bulunduğu için düşmelerde genellikle en kötü pozisyonda yakalandığı için o bölgede büyük hasarlar yaratır. Kırık bilekte başparmak tarafında aşırı ağrı ile kırık kendini belli edebilir. Ağrı bileğin hareket etmesi halinde şiddetlenebilir. Ayrıca kırık bölgesinde şişlikler ve kramp şeklinde ağrılar gözlenebilir. Bu düşme sonrasında meydana gelen kırık sebebiyle oluşan ağrılarda vakit kaybedilmeden doktor kontrolü gerekir. Öncelikli olarak röntgen çekilerek kırığın bulunduğu bölge gözlemlenir. Bilgisayarlı tomografi yöntemi ile gerekli uygulamalar yapılır ve erken dönemde başvurmak önemlidir. Atel yardımı kırık olan bölge sabit tutulmalıdır. Ayrıca kalp seviyesinin üzerinde tutulması ve kola yapılacak soğuk uygulama ile ağrının azaltılması sağlanabilir. Bu bölge hareketsiz tutularak zaman kazanılmış olur. El bileğinde kırık bilek oluşması durumunda değişik pozisyonlar alınmaktadır. Kırık sonrasında alçı, atel gibi yöntemler ile hareketsiz tutularak; bu bölgenin yanlış kaynamasına engel olunur. Genellikle vücut tarafından yanlış anlaşılan bu kırık bilek olayı yalancı kıkırdak dokusu oluşumunu yani yalancı kaynama ile sonuçlanabilir. Yapılan uygulama içinde kalan kırık olmaması ve kırığın hareketi engellememesi önemli bir etkendir. Kırık sonrasında oluşabilen parçaların büyüklüğü de kırık üzerinde önemli etkiler yaratır. Bu bölgede kemik ölümü olması olasılığı olduğundan dolayı komşu yerlerde de kırık olup olmadığı kontrol edilir. Kırık bilek alçı yardımı bölgenin sabit kalması sağlanır. Bu sürede günlük yaşam kalitesi ve hijyen kurallarına dikkat edilerek; kırığın kaynaması sağlanır. Ayrıca cerrahi yöntemler ile kırık öncesi haline getirilerek; bu bölgede hasarın düzeltilmesi sağlanır.

Kırık bilekde geç kalınması durumu

Kırık bileğin eklem hareketleri esnasında kırık sonrasında bütünlüğünün bozulması el bileğinde olumsuz yönde etkilemektedir. Kemikler içerisinde kendiliğinden yer değiştirme meydana gelebilir ve bunun sonucunda kırık bilek bölümünde çökmeler meydana gelir. Ayrıca kırık bilek durumlarında genellikle kireçleme olarak adlandırılan olaylarda görülmektedir. Bu durumlarda cerrahi tedaviler ile bu bölüm tedavi edilir. El bileği hareketinin kaybının ne oranda olacağı kesin olarak belirlenemez ve bilek kırılma geç kalınması durumunda yanlış kaynama sonucu kemik ölümü ve aşınma gibi bulgular meydana gelebilir. Ayrıca bu kırılma olduğu yerdeki komşularda ve kemik çıkartılarak bu bölgenin ağrılarının azaltılması sağlanır. Yapılacak olan cerrahi muayene sonrasında tetkikler incelenir ve burada oluşan kırık kısmı bölgesel anestezi altında uygulanarak; cerrahi işlemle eski haline getirilmesi sağlanır. Dirsek eklemine kadar olan bölgeye alçıya alınır ya da atel uygulaması yapılır. Atelin süresi cerrahi yönteme göre değişiklik gösterir. Ayrıca bu süreç sonrasında fizik tedavi gibi uygulamalar ile bileğin hareketini en iyi şekilde uygulayabilmesi sağlanır. Ayrıca kırık bileğin geç kalınması ile bu bölgede kan birikmesi, doku yapışıklığı ve enfeksiyon gibi iltihap oluşumu meydana gelebilir.
" } ] }