Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Bilek Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Kırığı

Bilek kırığı, kemiklerin bütünlüğünün bozulduğu ve yumuşak doku yaralanmalarının meydana geldiği durumlardır. El bileği, sekiz adet kemikten oluşur ve bu kemikler iki sıra halinde dizilmiştir. Ayrıca, el bileği eklem yapan ön kol kemikleri de bulunmaktadır. Ön kol kemikleri, 'Radius' ve 'Ulna' olarak adlandırılır. Radius kemiği baş parmak tarafında yer alırken, ulna kemiği beşinci parmak tarafında yer alır.

En Sık Görülen Bilek Kırıkları

El bileğinde en sık rastlanan kırık, radius kemiğinin alt ucunda meydana gelir. Bu tür kırıklar genellikle açık el üzerine düşme sonucu oluşur. Radius kemiği kırıkları genellikle uygulanan kuvvet ve alçı ile tedavi edilir ve iyileşir. Kırık hattının ekleme uzandığı durumlarda ve çok parçalı kırıklarda, kapalı yöntemlerle uygun kırık dizilimi sağlanabilir. Bu dizilim el bileği hareketlerinde kireçlenmeye ve ağrıya sebep olabilir.

El bileğindeki küçük kemikler arasında en sık görülen kırık ise 'Skafoid' kemiğinde meydana gelir. Skafoid kırıklarda kaynamama durumu görülebilir. Bu durum bazı kişilerde sorun yaratmasa da genellikle el bileğinde ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açabilir. Tedavi, kemiğin taze kemik aşıları ile desteklenmesi ve çeşitli vidalarla sabitlenmesi ile yapılır.

Kırıklarda Takip Edilecek Yöntemler

Yapılacak olan ilk iş, hastanın genel durumunu kontrol altına almaktır. Yani, hasta şok içindeyse ya da kırık dışında ciddi yaralar almışsa, kırık tedavisinden önce bu durumlar düzeltilmelidir. Kırılan kemik parçalarının tam iyileşmesi için gerekli şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Kemik parçalarının normal pozisyona getirilmesi, kemiğin düzeltilmesi anlamına gelir. Kemikte iyileşme oluncaya kadar kemik parçalarının yerleştirildiği gibi yerinde kalması gerekmektedir.

Yerlerine Oturtmak İçin Kullanılan Metotlar

  • Kapalı Yöntem: Kapalı kemiği normal yerine getirtme yöntemi ile kırılan parçalar dış manipülasyon ile yerine getirilir ve ameliyata gerek duyulmaz.
  • Açık Yöntem: Açık kemiği yerine getirtme ameliyatı ile kırılan kemik açılır. Operatör elleriyle kırılan kemikleri normal pozisyonlara getirir ve kırık uçlarını birbirine oturtur.

Ekstra Bilgiler

El bileği kırıklarının tedavi sürecinde fizik tedavi de önemli bir rol oynar. Fizik tedavi, bileğin hareket kabiliyetini geri kazanması ve kas gücünün arttırılması için gereklidir. Ayrıca, kırık sonrası uygun bir rehabilitasyon programı ile bileğin işlevselliği arttırılabilir. Kırık sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir ve doktorun önerilerine uygun bir şekilde hareket edilmelidir.

Özetle, bilek kırıkları ciddi yaralanmalardır ve uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirilmeleri gerekmektedir. Tedavi sürecinde doktorun önerilerine dikkat etmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi