El Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

El Bileği Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

El Bileği Burkulması

El bileği burkulması, kemikleri elastik yapıda olan ve güçlü lif bağlarıyla birbirine bağlayan bağların anormal bir şekilde gerilmesi veya kopması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Bu bağlar, kemiklerin hareket kabiliyetini sınırlandırarak eklemleri bir arada tutar. Eklemin normal hareket sınırının üzerinde bükülmesi sonucu, bu bağlarda gerilme veya kopma oluşabilir ve bu duruma burkulma adı verilir.

Burkulma Türleri

Burkulmalar iki ana kategoride incelenir:
  • Akut Burkulma: Yanlış bir hareket sonucu ani olarak meydana gelir.
  • Kronik Burkulma: Devamlı tekrarlanan hareketler sonucu zaman içinde ortaya çıkar.

Bağlar elastik bir yapıya sahiptir ve eklemde meydana gelebilecek anormal zorlamalar veya kazalar sonucu bu bağlar normal esneklik sınırlarının üzerinde gerilerek hasar görebilir. Bu gibi durumlarda liflerle birlikte bazı küçük damarlar da kopar, eklemlerde şişme, ağrı, yanma ve morluklar meydana gelir. Burkulmalar genellikle ayak ve el bileklerinde daha sık görülür. El bileği burkulması bazı belirtilerle kendini gösterir.

El Bileği Burkulması Belirtileri

Yumuşak dokularda oluşan yaralanmalarla birlikte iltihaplanma süreci başlar ve bazı belirtiler ortaya çıkar:
  • Kızarma
  • Ağrı
  • Şişme
  • Bölgede sıcaklık artışı

Bu belirtiler iyileşme süreci açısından önemlidir. Burkulma sonucu ortaya çıkan hasarın büyüklüğüne göre belirtilerin şiddeti değişiklik gösterir. Sakatlanan bölgede sinir liflerindeki tahribatın büyüklüğüne bağlı olarak ağrı şiddetlenir. Hasar gören dokudan zehirli maddeler ortaya çıkar ve bu maddeler sinirlerin zarar görmesine neden olur. Hasarlı bölgede kan akışı artar ve artan kan akışı sinir uçlarına baskı yaparak ağrıya yol açar.

Küçük damarların kopmasından dolayı deride kızarıklıklar meydana gelir. Bu bölgedeki damarlar yaralı dokuyu iyileştirici maddelerin akışını hızlandırmak için esner ve kan akışından dolayı yaralı bölgedeki zehirli maddeler atılır. Bu olay o bölgenin şişmesine sebebiyet verir.

El Bileği Burkulması Tedavisi

Burkulmanın ciddiyetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer burkulma hafifse, eklemin bir süre hareketsiz bırakılıp sabit bir şekilde kalması sağlanmalıdır. En etkili yöntemlerden biri de hasar gören bölgeye buz tedavisi uygulamaktır. Buzu bir beze sararak uygulamak daha doğrudur. Soğuk uygulama sayesinde damarlar daralır ve o bölgeye olan kan akışı azalır. Bu uygulama 15-20 dakikalık aralıklarla yapılmalıdır.

Sinir uçlarında fazla miktarda sıvı birikmesinden dolayı acı hissedilebilir. Bunun için burkulan bölge esnek bir bandajla sarılmalıdır. Uygulanacak bandaj işlemi deriye hafif bir şekilde baskı yapacak seviyede olmalıdır. Kan dolaşımını engelleyecek kadar sıkı sarılmamalıdır.

Burkulan el bileğinin iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Örneğin ciddi bir el bileği burkulmasının tedavi süresi bir veya birkaç ay devam edebilir. Burkulmadan bir süre sonra hasarlı bölge ısıtılıp iyileşme sürecini hızlandırmak için yumuşak masaj yapılması iyi gelebilir. Çok şiddetli durumlarda ise hastaneye başvurmak gerekir. Zarar gören dokunun tedavisi için bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnce Bilek Türleri ve Özellikleri

İnce Bilek Türleri ve Özellikleri

Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Bileğinde Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileğinde Çatlak Belirtileri ve Tedavisi