El Bileği Anatomisi Nelerdir?
24 Temmuz 2024

El Bileği Anatomisi Nelerdir?

El Bileği Anatomisi

El bileğimiz; kaslar, tendonlar, damarlar, kemikler ve sinirlerden oluşan karmaşık bir yapıdır. El bileğimizin çatı sistemini oluşturan kemik yapısı, bileğin temel yapısını oluşturur. Kemiklerin birbirlerine güç aktardıkları bölgeler eklemleri oluşturur. Eklem yerlerinde kemiklerin sürtünmeden dolayı erozyona uğramaması için kemik uçları kıkırdak bir yapıyla kaplanmıştır.

El Bileğinde Bulunan Kemikler

El bileğinin ön kol kısmında başparmağa uzanan bölümde radius kemiği, kolun arka kısmında ise radiusa göre daha ince olan ulna kemiği bulunur. Bu kemiklerin yanı sıra el bileğinde sekiz adet daha küçük kemik bulunur. Elimizin üzerinden çekilen röntgen görüntüsüne bakıldığında ayak tarak kemiklerine benzer yapıda metakarp adı verilen tarak kemikleri bulunur. Parmaklarımızı oluşturan kemiklere ise falanks kemikleri adı verilir. İşaret, orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmağında üçer falanks kemiği bulunur. Başparmağın ise iki falanks kemiği bulunur. Bu kemikler parmak kökünden ucuna doğru, proksimal falanks, orta falanks ve en uçta ise distal falanks şeklinde yerleşik durumdadır.

El Bileğimizin Bir Arada Sağlam Durmasını Sağlayan Elemanlar

  • El Bileği Kasları: El bileğimizin ve dolayısıyla elimizin hareketini sağlayan el bileği kasları, çizgili kas grubundan oluşmuş olup, tendonlar ile kemiklere bağlanmıştır. Tendonlar ve kaslar esnek yapılı dokulardır. Kısmen tendonlar daha serttir, rengi beyazdır, kaslarımızın rengi ise kırmızıya yakındır. Kas ve tendonlar açma, germe, bükme, yakınlaştırma, uzaklaştırma ve bekletme hareketi yapabilirler. Bu hareketlerin her biri için ayrı kas grupları görevlendirilir.
  • El Bileğinde Bulunan Bağlar: El bileğinde bulunan küçük kemik ve eklem yapıların birbirleri ile set halinde sağlam bir yapıda çalışması için bağlar ile bağlanmıştır.
  • El Bileğinde Bulunan Sinirler: Bedenimizin tamamını saran sinir sisteminin küçük bir kısmı da el bileğinde bulunur. Kas yapısının güç üretip hareket kazanması için beynin talimatı sinirler yolu ile kaslara iletilir ve hareket sağlanır. El bileği sinir yapısının hasar görmesi durumunda ilgili bölüm hareket edemez ve his kaybı olmaya başlar. Ayrıca sinirlerde meydana gelen sıkışıklık da sinirin hareket kabiliyetini yitirmesine neden olabilir. El bileğimizde hareket komutlarını veren lif şeklindeki sinirlere motor sinir, dokununca hissetmemize neden olan sinirlere ise duyu sinirleri denir. Aynı zamanda kimi sinirler hem duyu hem motor sinir görevi görebilir.
  • El Bileğinde Bulunan Damarlar: Kalbimizin pompaladığı kanı bedenimizin çeşitli bölgelerine dağıtan ve toplayan kanallardır. Kanın bedenimizde ulaşmadığı nokta yoktur. Dolaşım sisteminin bu denli kusursuzluğu bedenin her bölgesinin canlı kalmasını sağlar. Dolaşım sistemi damarları genel olarak iki damar sistemine sahiptir: Atar damarlara arter, toplar damarlara ven denir. Kol bilek üzerinde brakiyal arter, ön kolda radial ve ulnar arter bulunur. Bu damarlar ana arter damarlar olup, bunlardan yanlara ayrılan daha küçük damarlar bulunur. Avuç içinde ve parmaklar içinde de radial ve ulnar arter damarlarından gelen kan birleşip tekrar her noktaya ulaşır.

El Bilek Rahatsızlığı (Karpal Tünel Sendromu)

Karpal tünel, elin başparmağının başladığı yer ile serçe parmağının başladığı yer arasında bulunan el sinirlerinin serçe parmak hariç buradan geçtiği tendon benzeri bir yapı ile oluşturulmuş bölümdür. Bu bölgede meydana gelen sorun karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. El parmaklarının his ve hareket sağlamasında temel görevi bulunan bu bölüm, median sinirinin sıkışmasıyla ortaya çıkar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bilek Kası Egzersizleri

Bilek Kası Egzersizleri

Güncel

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Burkulması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Bilek Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi